Kaupallinen yhteistyö Vaeltajankauppa.fi kanssa / Julkaisun lopusta löydät alekoodin Unwind-blogin lukijoille.

Tässä julkaisussa jaan kokemuksiani Klymit Insulated Static V Lite -retkipatjasta, joka on vain 564 grammaa kevyt makuualusta. Makuualusta on yksi vaeltajan tärkeimmistä varusteista. Valikoimaa on paljon ja monesti pitkän matkan vaeltaja etsii vaellukselleen mahdollisimman kevyttä ja pieneen tilaan pakkautuvaa retkipajaa. Vaelluksen sääolosuhteet määräävät kuinka eristävä makuualustan on oltava. Onneksi modernin tuotekehittelyn ansiosta, vaeltajan ei tarvitse tehdä paljoa kompromisseja makuualustansa ominaisuuksista, etenkin jos makuualustan paino on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä!

Makuualustaan on syytä panostaa. Raskaiden vaelluspäivien jälkeen yksi parhaista palautumiskeinoista on laadukas uni. Hyvät yöunet edesauttavat jaksamista seuraavanakin päivänä. Makuualusta näyttelee siis isoa roolia. Muutaman kerran nukuin kehnosti kesän aikana kävellessäni Suomen läpi (esim. herätessäni ukkosmyrskyyn) ja kokemuksesta uskallan sanoa, ettei seuraava päivä huonosti nukutun yön jälkeen ole koskaan mitenkään mukavaa vaelluksella. Hyvään retkipatjaan on siis syytä satsata! Et kuitenkaan halua välttämättä kantaa kovin painavaa ratkaisua pelkän luksuksen takia – onko siis kevyt makuualusta ja mukavuus mahdollista samassa paketissa?

kevyt-makuualusta-retkipatja-Klymit-Insulated-Static-V-Lite-kokemuksia-vaeltajankauppa-helena-kastikainen-unwind-vaellus-suomen-läpi-kävellen-helsingistä-nuorgamiin
Klymitin alusta on kevyen painonsa lisäksi kompatin kokoinen pakattuna. Makuualustan pakkauspussi sai elämisen jälkiä kesän aikana, mutta itse patja pysyi moitteettomassa kunnossa.

Makuualusta on vaeltajan palautumisen kannalta tärkeä varuste

Nukkumisvälineistä tärkeimpiä ovat itselläni yövaateet, makuupussi ja makuualusta. Näiden lisäksi voi hakea lisämukavuutta ja parannusta unen laatuun esim. retkityynyllä, korvatulpilla tai lisäravinteista. Kolmesta tärkeimmästä nukkumisvälineestä makuualusta on se, jolla kääntyillään ja joka suojaa nukkujaa maan kylmyydeltä. Itselläni oli Suomen läpi vaelluksella mukana Klymit Insulated Static V Lite -makuualusta. Yksi tärkeimmistä valintakriteereistä makuualustalle oli sen keveys ja tämän retkipatjan mukaan vaellukselleni valitsi Vaeltajankaupan ammattitaitoinen henkilökunta.

Lyhyesti Klymit Insulated Static V Lite -makuualustasta:

  • Itsestään puhallettava
  • Soveltuu nukkumiseen viileämmälläkin säällä
  • Paino 564 grammaa –kevyt eristävyyteensä ja pakkautuvuuteensa nähden
  • R-arvo (eristysarvo): 4.4
  • Pakkautuu pieneen tilaan
  • V-mallin kammiot tukevat kehon tärkeimpiä tukipisteitä (esim. kyljellä nukkuminen onnistuu helposti)
  • Patjan pääliosa ei ole liukas – pitää nukkujan hyvin paikallaan

Klymit Insulated Static V Lite -makuualusta on itsestään puhallettava

Epäröin aluksi makuualustaa, sillä se on itse täytettävä puhaltamalla. Minulla ei ole mitenkään erityisen vahvat keuhkot ja minua on joskus alkanut pyörryttämään pelkän ilmapallon täyttäminen. Klymit Insulated Static V Lite -makuualustaa kuvataan lähes itsestään täyttyväksi ja luvataan ilmapatjan tarvitsevan vain noin 10 puhallusta ollakseen käyttövalmis. Omalla kohdallani puhalluksia tarvittiin ainakin tuplat enemmän, mutta ei sellaista määrää, mitä vaelluksiin kykenevä aikuinen ei jaksaisi – eikä tuo puhallusmäärä tuntunut miltään urakalta missään vaiheessa. Eli itsestään puhallettavuutta ei tarvitse säikähtää!

kevyt-makuualusta-retkipatja-Klymit-Insulated-Static-V-Lite-kokemuksia-vaeltajankauppa-helena-kastikainen-unwind-vaellus-suomen-läpi-kävellen-helsingistä-nuorgamiin
Klymit-makuualustani sopi hyvin keskelle Terra Nova Solar Photon -teltassa.

Klymitin kevyt makuualusta soveltuu kylmemmillekin keleille  

Makuualustan R-arvo kertoo eristävyyden arvon: kuinka makuualustan materiaalit estävät lämmön kulkeutumista materiaalin toiselle puolelle. R-arvoa voi käyttää makuualustojen vertailussa ja näin löytää sääolosuhteisiin sopivan alustan. Esimerkiksi kesälämpötiloissa makuualustan R-arvon ei tarvitse olla luonnollisesti yhtä korkea kuin vaikka pakkasilla. Klymit-patjani R-arvo valmistajan mukaan on 4.4 eli se soveltuu käyttöön viileämmälläkin säällä. Tämä oli yllättävää, sillä mielikuvissani kevyt makuualusta tarkoittaa vain lämpimiin keleihin soveltuvuutta. Ennakkoluuloni osoittautui kuitenkin vääräksi.

Vaellukseni Suomen läpi tapahtui kesällä, joten en testaillut Klymitiä kovinkaan kylmillä keleillä. Toki maa oli välillä hyvinkin kolea viileinä kesäöinä (etenkin pohjoisessa elokuussa), mutta kylmin ilmanlämpötila jossa nukuin oli jossakin 4-6 asteen tienoilla. En siis testannut makuualustaa tämän kylmemmällä säällä (esim. lähellä nollaa astetta), mutta ainakin pohjoisessa viileinä kesäöinä riitti eristävyyttä.

Klymit Insulated Static V Lite -makuualustan luvataan kuitenkin olevan hyvä retkipatja myös kylmän kelin vaelluksilla ja tarjoavan mukavat unet kylmemmälläkin säällä.

kevyt-makuualusta-retkipatja-Klymit-Insulated-Static-V-Lite-kokemuksia-vaeltajankauppa-helena-kastikainen-unwind-vaellus-suomen-läpi-kävellen-helsingistä-nuorgamiin

Kestävä makuualusta tuo mielenrauhaa

Itsestään puhallettavissa ja ilmaa sisältävissä makuualustoissa ehkä jännittävintä on retkipatjan kestävyys. Olen itse kova kääntyilemään ja vääntyilemään unissani, joten makuualusta saattaa välillä vääntyillä ja kääntyillä mukanani. Hereilläkin olen menevää sorttia ja esimerkiksi levittäessäni tavaroita voi jokin nyssäkkä lojua hetkellisesti patjan päällä tai vaihtaessani vaatteitta teltassa voi patja olla vähän aikaa rutussa takapuoleni alla. Klymit-patjani on kuitenkin kestävää tekoa. Se ei vähästä hätkähdä – ei kääntyillessäni eikä silloin kun vääntelehdin unissani – se pysyy paikallaan eikä anna merkkiäkään ilmavuodoista. En joutunut kesän aikana puhaltamaan kertaakaan siihen lisää ilmaa sen jälkeen, kun olin täyttänyt sen iltaisin leiriäni pystyttäessä. Totta kai on silti oltava mukana makuualustan paikkausvälineet, mutta onneksi en joutunut käyttämään näitä kertaakaan kesän aikana.

kevyt-makuualusta-retkipatja-Klymit-Insulated-Static-V-Lite-kokemuksia-vaeltajankauppa-helena-kastikainen-unwind-vaellus-suomen-läpi-kävellen-helsingistä-nuorgamiin-
Makuualustan täyttö on vaivatonta kääntyvän venttiilin avulla. Alusta on itse puhallettava. Tyhjennys tapahtuu kääntämällä sama venttiili toisin päin ja rullaamalla ilmat pois retkipatjan sisältä. Kääntösysteeminsä ansiosta ventiili ei vuotanut öisin, eikä minun tarvinnut lisätä patjaan ilmaa kertaakaan täyttöjen jälkeen öiden aikana.

Hankkisinko saman alustan uudelleen?

Viimeisenä yönä laittaessa leiriä pystyyn Nuorgamissa, huomasin makuualustani puuttuvan rinkastani. Olimme olleet edelliset yöt sisämajoituksissa, joten epäilin makuualustani jääneen johonkin majoituspalveluista. Sain ystävältäni lainaan hänen makuualustansa kyseiselle yölle, mutta aloin heti aamulla soittelemaan majoituspaikkoja läpi ja selvitellä makuualustani sijaintia. Retkipatjaa ei löytynyt mistään.

Seuraavaksi aloinkin miettiä, millaisen makuualustan hankkisin hävinneen tilalle. Olin tykästynyt Klymittiini sen verran, että olisin hankkinut vastaavanlaisen tilalle! Erityisesti pidän Klymitin V-mallin kammioista, jotka tukevat kehon eri tukipisteistä minun ollessa levoton nukkuja. Vaihdan asentoa monta kertaa yössä ja siksi on mukavaa, että makuualusta pysyy menossa mukana. Lisäksi Klymit on minulle riittävän kevyt painaessaan vain 564 grammaa.

Retkipatjasta kuitenkin soitettiin pari päivää myöhemmin – siivooja oli löytänyt sen yhden mökkimajoituksen sängyn alta. Hyvä niin, sillä nyt yhteiset seikkailumme voivat jatkua!

Vaeltajankauppa.fi tarjoaa Unwindin seuraajille ja lukijoille -15% alennuksen verkkokauppaansa koodilla: UNWIND (kaikki kirjaimet isolla). Alennus koskee kaikkia tuotteita ja koodi on voimassa lokakuun 2020 loppuun asti.

Pääset ostoksille täältä ja esim. Klymit-makuualustan löydät täältä.

Löydät koko kesän aikana käyttämien varusteiden listan täältä.

kevyt-makuualusta-retkipatja-Klymit-Insulated-Static-V-Lite-kokemuksia-vaeltajankauppa-helena-kastikainen-unwind-vaellus-suomen-läpi-kävellen-helsingistä-nuorgamiin
Kerran nukuin huonosti kesän aikana, kun päädyin nukkumaan leirintäalueelle – viereisellä tontilla oli festarit. Jytke jatkui aamuyön kello kahteen asti ja esiintymislavan basso kuului korvatulppienkin läpi. Tällöin hyvä makuualustakaan ei pelastanut!