Kyllä! Kävelin kesällä 2020 Suomen läpi Helsingistä Nuorgamiin. Täältä löydät vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin.

Matkasta lyhyesti: Reissu sai alkunsa vitsistä, kun heitin ärsyyntyneenä puolisolleni ajatuksen lähteväni kävelemään. Koronakriisi oli tyhjentänyt kalenterini työprojekteista koko kesäksi ja mietin vaihtoehtojani ajankuluksi. Lähtöpäiväksi kalenteriin valikoitui 10. kesäkuuta 2020. 

Reissusta tehtiin 10. jakson podcast Suplaan. Voit kuunnella koko tuotantokauden täällä

Lisäksi dokumentoin seikkailua Instagramiin ja Facebookiin

Montako päivää reissu kesti?

Arvioin reissuni kestävän noin 60 päivää. Pääsin perille Nuorgamin keskustaan vaelluksen 63. päivänä. Kiitos kaikille apujoukoille jotka mahdollistivat perille pääsyn reippaassa aikataulussa! 

Olitko kokenut vaeltaja?

En! Olin aikaisemmin tehnyt ainoastaan lyhyitä päiväretkiä Etelä-Suomen lähimetsien merkityillä poluilla. En ollut aiemmin nukkunut yötä teltassa (muuta kuin teinivuosina festareiden leirintäalueilla) enkä myöskään kantanut rinkkaa selässäni. Kyseessä oli todellinen cityihmisen selviytymisseikkailu. Onneksi sain apua ja opastusta mm. Vaeltajankaupan kokeneelta henkilökunnalta ennen reissuun lähtöä, joten uskalsin tehdä hypyn heti syvään päätyyn levollisin mielin. 

Milloin kävelit?

Aloitin kävelyni 10. kesäkuuta ja saavuin perille Nuorgamiin 11. elokuuta 2020. 

Kuka käveli?

Kevällessäni (eli minäHelena Kastikainen) olin 29-vuotias, paljasjalkainen helsinkiläinen, yrittäjä, puhuja ja tietokirjailija.  

Kestikö kunto? Paljonko kävelit päivässä?

Tempaus oli raskas fyysinen suoritus, jonka rasitusta en osannut arvioida alkuunkaan ennen lähtöäni. Mielikuvissani oli unelma leppoisasta kävelystä, joka mureni jo ensimmäisen päivän aikana kun huomasin sotkeutuneeni ultrakestävyysurheiluun vaihtelevissa sääolosuhteissa. Vaelluksen aikana haavateippia ja särkylääkkeitä kului useilla sadoilla euroilla (mm. rakkojen takia), varpaankynsiä irtosi, jalkojeni kengänkoko suureni kahdella numerolla, lantio kääntyi virheasentoon (jota edelleen korjataan fysioterapiassa keväällä 2021), selkäni oireili loppukesästä ja selkäni temppuili vielä 8 kuukautta vaelluksen jälkeen. 

Vaellus uhkasi keskeytyä jo kolmantena vaelluspäivänä, kun oikean jalan lonkkaniveleni jäätyi eikä totellut tahdonalaisia liikkeitä. Niin sitä kuitenkin kipukynnyksen ylitettyä matka taittui kilometri toisensa jälkeen.  Viimeisillä vaellusviikoilla kävelin melkein maratonin päivässä puolitoista viikkoa putkeen. Ennätykseni oli noin 55 kilometriä yhtenä päivänä, ja alimmillaan se oli kipujen takia 5 km-10 km päivässä.  

Mitä kautta reissasit?

Tein matkani maanteitä pitkin keskeltä Suomea. Matkan varrelle osuneita kaupunkeja olivat mm. Lahti, Jyväskylä, Iisalmi, Kajaani, Padasjoki, Rovaniemi ja Sodankylä. 

Missä yövyit?

Yövyin enimmäkseen teltassa. Osan öistä vietin tuttavien ja vaeltajanenkeleiden luona, hotelleissa, matkustajakodeissa tai leirintäalueilla. 

Mitä kulkuvälineitä käytit? Kannoitko rinkkaa koko matkan?

Kuljin koko matkan jalkaisin. Välillä sain autokyydin reitiltäni majoituksiin (esim. jos yövyin sisätiloissa eikä majoitus ollut suoraan reittini vieressä/päivämatkan lopussa). Tällöin merkitsin aina reitille kohdan josta minut noudettiin ja jonka luokse minut palautettiin seuraavana päivänä jatkamaan. 

Kannoin rinkkaa suurimman osan reissusta, mutta sain myös rinkalle kuljetusapua ns. vaeltajanenkeleiltä (erityisesti Pohjois-Suomessa). Vaeltajanenkelit olivat vapaaehtoisia, jotka hakivat minulta rinkan ja toivat sen minulle leiritymistä varten tai seuraavaan majoituspaikkaan. Jos sain rinkalle kuljetusapua, etenin päivärepun kanssa. 

Mistä sait ruokaa? Mitä söit? 

Kalorinkulutus oli isoa ja siksi oli erityisen tärkeää huolehtia energiansaannista. Kuljin maanteitä pitkin kaupunkien ja kylien läpi, joten välillä sain syödä lämpimän aterian ravintoloissa tai huoltoasemilla. Enimmäkseen söin kuitenkin lämpimiä aterioita retkikeittimellä tehtynä ja rinkassa kantamiani eväitä. Loppukesästä sain evääksi myös tuoreita marjoja metsistä. 

Lisää vastauksia kysymyksiin löydät Instagramin Q&A liveistä

Vastailin reissun aikana kysymyksiin myös Instagramissa, jonne esittelin mm. varusteitani. Löydät näiden tallenteet Instagram-profiilini IG TV-osiosta

 

Mainos 

Seuraa Unwindia somessa!

Läpinäkyvää sisällöntuotantoa

Tällä sivustolla kaikki kaupalliset yhteistyöt, saadut tuotteet ja affiliate-linkit ovat merkitty lukijalle läpinäkyvästi jo heti julkaisujen alkuun. Noudatamme nettisivustolla ja Unwindin somekanavissa KKV:n linjauksia vaikuttajamarkkinoinnistaMikäli julkaisussa ei ole merkintää yhteistyöstä, on julkaisussa esiintyvä tuote tai palvelu kirjoittajan itse maksama ilman kaupallista yhteistyötä. Kaikki sisällössä esiintyvät yhteistyökumppaneiden tuotteet ja palvelut ovat tarkkaan valikoituja ja sellaisia, joita käyttäisin muutenkin.