Kaupallinen yhteistyö Sukkamestarit Oy:n & UphillSportin kanssa

Jalkojen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on valtavasti merkitystä jalkinevalinnallasi – mutta vaelluksilla myös käyttämäsi vaellussukat näyttelevät isoa roolia. Käytin Suomen läpi kävellessäni kenkänä ensin maastojuoksulenkkareita, jotka vaihdoin parin sadan kilometrin jälkeen vahvasti vaimennettuihin pitkän matkan juoksukenkiin vähentääkseni jalkapohjien kipeytymistä.

Hyvä kenkäänkään ei kuitenkaan toimi kunnolla ilman hyvää sukkaa sen kaverina. Vaellussukkien valinta olikin ehkä yksi yllättävimmistä valintaprosesseista ennen lähtöäni, sillä valikoimaa erilaisista sukista on paljon, ja materiaalien lisäksi mieltymykset sukan pituudesta sekä sukan tuntumasta vaikuttavat sopivan vaellussukan valintaan.

Pitkällä vaelluksella yksi tärkeä valintakriteeri vaellussukalle on myös sen kestävyys. Staattinen ja pitkäkestoinen rasitus materiaalille jalkineen sisässä laittaa sukan todelliseen testiin ja vaelluksella haluat sukan kestävän ehjänä.

vaellussukat suomen läpi kävely vaellus unwind helsinginstä nuorgamiin sukkamestarit uphillsport uphillsports kokemuksia UphillSport Front low Running Fit L1 sock with Quick Dry 1

Vaellussukan materiaalin valinta

Ennen lähtöäni luin erilaisista vaellusblogeista sukkien materiaaleista ja tein päätöksen, että halusin sukkani olevan synteettistä materiaalia. Puuvilla on suosittu materiaali arjessa, mutta puuvilla sitoo kosteutta ja näin ollen jalan hikoillessa materiaali ei sovellu vaelluksille. Jos jalat tuntuvat kylmiltä tai kosteilta, lisää tämä rakkojen syntymisen riskiä ja tietysti laskee mielialaa. Synteettisten materiaalien yksi ominaisuus on, että ne siirtävät kosteutta pois iholta ja pitävät näin jalan kuivana.

Synteettisten materiaalien lisäksi villa on suosittu materiaali vaellussukissa. Erityisesti merinovillaa, joka lämmittää kosteanakin ja antibakteeristen ominaisuutensa ansiosta pysyy raikkaana säännöllisellä tuuletuksella.

Sain Sukkamestareilta testiin erilaisia sukkia ennen vaellustani ja tykästyin erityisesti juoksijoille tarkoitettuun sukkaan: UphillSportin nilkkamalliseen Front low Running Fit -sukkaan, jossa on mukana Quick Dry-kuitua. Ajattelin, että juoksijoille suunniteltu sukka soveltuu täydellisesti kesäkeleissä tehtävään vaellukseen aina hellekeleistä viileämpiin päiviin. Mikäli vaellukseni olisi sijoittunut kevään viileämmille kuukausille tai vaikkapa koleaan syksyyn, olisin pohtinut enemmän merinovillan ja synteettisten materiaalin sekoituksia.

vaellussukat suomen läpi kävely vaellus unwind helsinginstä nuorgamiin sukkamestarit uphillsport uphillsports kokemuksia UphillSport Front low Running Fit L1 sock with Quick Dry 1

Miksi käytin juoksusukkaa vaellussukkana?

Juoksusukka voi tuntua yllättävältä valinnalta vaellukselle, mutta anna kun selitän. Kävellessäni välillä jopa 14 tuntia päivässä hikosivat jalkani paljon. Erityisesti hellekeleillä jalat olivat turvoksissa ja luonnollisesti osa nesteestä tulee ulos jaloista hien muodossa. Yksi tärkeimmistä valintakriteereistä itselleni olikin sukan kyky siirtää kosteutta pois jalalta. Juoksijoille suunnitellut sukat ovat loistava valinta pitämään jalat kuivana, sillä materiaalit on suunniteltu siirtämään kosteutta iholta pitkäkestoisten juoksulenkkien aikana.

Toinen tärkeä valintakriteeri oli sukan kestävyys. Front low Running Fit– sukka on valmistettu erittäin kestävistä materiaaleista, joilla juostaan pitkiä matkoja. Valmistajan mukaan yhdellä sukkaparilla pystyy juoksemaan jopa 2000 kilometriä! Oma vaellukseni oli matkaltaan vajaa 1500 kilometriä, joten luotin että tämä malli kestäisi koko kesän ajan. Minulla oli kesän aikana käytössä tätä sukkamallia yhteensä kuusi paria, joista vain yksiin tuli reikä kantapään kohdalle.

Omat mieltymykseni ohjasivat myös valitsemaan Running Fit-sukista nilkkamallisen version. Sukkaa valmistetaan myös pidemmällä varrella. Kävellessäni enimmäkseen maantienlaitaa pitkin, en ajatellut tarvitsevani ylimääräistä vartta suojaamaan nilkkaa – mutta jos reittini olisi liikkunut enemmän metsässä, olisin varmaankin valinnut pidempivartisen sukan. Minulla oli rinkassani mukana myös yhdet pidempivartiset merinovillasekoite sukat (UphillSport Frost trail Running L3 Ventilated sock with Merino) esim. sadepäiviä varten, mutta kesän aikana käytinkin näitä ainoastaan iltaisin puhtaina sukkina teltassani ja yön aikana unisukkina. Merinovillasekoitesukkia minun ei tarvinnut pestä kertaakaan koko kesän aikana – laitoin ne aina vain puhdistettuihin jalkoihin ja huolehdin niiden säännöllisestä tuuletuksessa. Nilkkamalliset juoksusukkani tuntuivat hyvälle valinnalle myös sadesäällä päivisin.

Mitkään jalkineeni eivät olleet vettä hylkivää materiaalia tai vettähylkiväksi käsiteltyjä. Halusin pitää juoksulenkkarini hengittävinä niin, ettei materiaaleissa olisi ylimääräisiä kalvoja. Sadekeleillä kenkä toki kastui, mutta ajattelin että kävellessä monta päivää vesikelissä tulisi jalka joka tapauksessa kastumaan ja hellekeleillä pidin jalkineen kangasmateriaalien hengittävyydestä. Olikin hauska huomata, miten sadekeleistä huolimatta Uphill Sportin Running Fit Quick Dry-sukka teki sen minkä lupasi, eli siirsi kosteutta pois jalkineelta. Näin ollen jalat pysyivät yllättävän kuivina, vaikka kenkä saattoi olla märkä ja taivaalta ripotella lisää oikein kunnolla. Toki välillä kenkään pääsi kunnolla vettä esimerkiksi astuessani vesilätäkköön, mutta nopeassa ajassa jalkani olivat taas kuivat tai sitten vaihdoin vain uuteen sukkapariin kesken päivän. Kaiken kaikkiaan minulla oli kannossa aina kolme paria nilkkamallista sukkaa kesän ajan ja yhdet pitkävartiset sukat varalta.

Arvostin juoksusukissani myös niiden Quick Dry-ominaisuutta. Sukkien materiaali sisälsi 60 % polypropyleeniä, 37 % polyamidi-Quick-Dryta ja 3 % lycraa. Polypropyleeni on esimerkiksi kevyt ja kosteutta imemätön kuitu. Tämä materiaali kuivui siis helposti myös kosteilla keleillä telttani sisällä ja näin sain aina aamuisin laitettua kuivat sukat jalkaan. Sukka ei myöskään vastoin odotuksiani haissut pahemmin. Ajattelin, että keinokuitu rupeaisi jossain kohtaa löyhkäämään, mutta pestessäni sukkia säännöllisesti saippualla ja nyrkkipyykillä, ei lemu käynyt missään kohtaa vastenmieliseksi.

vaellussukat suomen läpi kävely vaellus unwind helsinginstä nuorgamiin sukkamestarit uphillsport uphillsports kokemuksia UphillSport Front low Running Fit L1 sock with Quick Dry 1

Vaihto isompiin vaellussukkiin kesken reissun

Jalkani kasvoi vaelluksellani pituutta yli sentillä. Näin ollen ensimmäiset käyttämäni sukat alkoivat puolivälin tuntua hyvin napakoilta. Onneksi sukkien materiaalissa oli kuitenkin lycraa mukana (joka on joustava kuitu), joten turvotus ja jalkojen suurentuminen eivät tehneet sukista mitenkään epämiellyttävän tuntuisia. Käytin vaelluksen alkuosion kahta sukkaa päällekkäin, jotka vähensivät hiertymiä. Hiertymiä syntyi esimerkiksi turvotuksen johdosta ja liian pieniksi käyneistä kengistä, kun jalkine hankasi ihoa. Kahden päällekkäisen sukan ajatus on vähentää iholle kohdistuvaa hankausta, kun hankaus syntyy sukkakerrosten väliin.

Kun vaihdoin sukat lopulta hieman isompaan kokoon ja samoin kenkäni, ei minun enää tarvinnut vaelluksen loppuosiolla käyttää kaksia sukkia päällekkäin. Viimeisen yhdeksän päivän – ja 350 kilometrin – aikana vaelluksellani sain vain yhden rakon vasemman jalan keskivarpaaseen varpaan osuessa kengän kärkeen (kävelin tuona päivänä 43 kilometriä ilman isompia taukoja, joten staattinen rasitus oli varpaalle liikaa). Oikean kokoisilla jalkineilla ja hyvillä sukilla on todellakin väliä!

Kaiken kaikkiaan olin lopulta erittäin mielissäni sukkavalintaani kesän aikana. Kun vaihdoin sukkani isompaan kokoon, olisi minulla ollut mahdollisuus vaihtaa sukka toiseen malliin. En kuitenkaan halunnut, sillä satojen kilometrien jälkeen olin edelleen tyytyväinen valintaani. Koleammille keleille valitsisin toki ehkä enemmän merinovillaa sisältävän pidempivartisen sukan, kuten esimerkiksi jonkin näistä malleista:

Olen testannut kaikkia yllä olevia sukkamalleja. Näiden lisäksi pohdin vielä tätä yhtä mallia, johon tykästyin paljon – tämä on Coomaxista, polyamidista ja elastaanista valmistettu sukka:

Erityisesti Ruija Hiking & Walking-sukka tuntui mielestäni erittäin ihanalta jalassa ja pohdinkin pitkään näiden ja Runnig Fit-sukan välillä. Running Fit-sukassa pidin kuitenkin nilkkamallista ja sen sopivuudesta esim. hellekeleille. Näitä meinaan ehdottomasti tilata jatkossa treenisukiksi, sillä jalan hikoillessa tämä on mielestäni loistava valinta!

Mieltymyksiä on kuitenkin erilaisia ja parasta UphillSportin valikoimassa on sen monipuolisuus. Heidän verkkokaupassaan voi helposti hakea erilaisia sukkamalleja materiaalien tai käyttötarkoitusten mukaan. Lisäksi kaikki UphillSportin sukat tehdään Suomessa, joka on todella mahtava juttu!

vaellussukat suomen läpi kävely vaellus unwind helsinginstä nuorgamiin sukkamestarit uphillsport uphillsports kokemuksia UphillSport Front low Running Fit L1 sock with Quick Dry 1
Minulla oli rinkassani mukana myös yhdet pidempivartiset merinovillasekoite sukat (UphillSport Frost trail Running L3 Ventilated sock with Merino) esim. sadepäiviä varten, mutta kesän aikana käytinkin näitä ainoastaan iltaisin puhtaina sukkina teltassani ja yön aikana unisukkina.